✗ Årabrot, Jaye Jayle & Karin Park společně v Underdogs'

 ✦ Årabrot & Jaye Jayle (sólo) & Karin Park    tickets  
@underdogsprague & @silverrocket

V úterý 21. listopadu zahrají v Underdogs' v rámci společného turné norští noise rockeři Årabrot a kentucký dark bluesový projekt Jaye Jayle, za kterým stojí hudebník a umělec Evan Patterson. Karin Park z Årabrot také vystoupí sólově se svým indie popovými baladami, které jí vysloužily přízvisko skandinávské Nico.

Norští noise rockeři Årabrot, které mohlo publikum v Underdogs' slyšet před čtyřmi lety společně s japonskými instrumentalisty Mono, se nebojí prozkoumávat nová hudební teritoria. Přitom se jim neustále daří držet vlastní styl a jejich hudba působí nadčasově. Ústřední postavou Årabrot je Kjetil Nernes a deset let různou měrou také Karin Park, Nernesova hudební i životní partnerka, se kterou žije v kostele ve švédské vesnici, kde Park vyrůstala. V tomto kostele také dvojice nahrála jubilejní desáté album Of Darkness and Light, které vyjde v říjnu u nezávislého berlínského labelu Pelagic Records. Pod album se jako producent podepsal Alain Johannes, který jako muzikant vystupoval třeba s PJ Harvey nebo Queens of the Stone Age. Posluchačstvo se prý nemá nechat zmást elektrizujícím synťákovým pozlátkem, protože pod ním tepe poctivé heavy rockové srdce.

Za kentuckým projektem Jaye Jayle stojí hudebník a umělec Evan Patterson. Původně sólový akustický projekt se záhy rozrostl do full bandu, prozkoumávajícího temná zákoutí blues, folku, art rocku i noisu. V této podobě kapela pravděpodobně utkvěla v paměti i pražskému publiku, které mohlo mít tu čest před čtyřmi lety na Sedmičce. Jaye Jayle si za svou kariéru stihli zahrát s avantgardními metalisty Sumac, nebo jako doprovodný band s Emma Ruth Rundle. Pattersona bylo možné v roce 2019 potkat v Underdogs' jako frontmana heavy blues / noise rockových Young Widows. Patterson aka Jaye Jayle vydal aktuálně u Pelagic Records nové album Don't Let Your Love Life Get You Down, na kterém se jako host objevil i Bonnie 'Prince' Billy nebo saxofonista Patrick Shiroishi. Deska dává tušit, že Underdogs' čeká skvělý blend temného gotic folku, hypnotického blues a americany, se kterým se Jaye Jayle navrací k sólovým kořenům.

Karin Park z Årabrot vystoupí během večera i sólo. Ve svých ambientních indie popových baladách se Park často pouští na pole magie a náboženství nebo si pohrává se silou představivosti. Na předposledním albu Church of Imagination jí jako hudební inspirace posloužili mimo jiné Throbbing Gristle, Massive Attack, Fade Gadget a Scott Walker. Loňskou, zatím poslední desku Private Collection tvoří devět předělávek doplněných o zcela novou úvodní skladbu Traces of Me. Park na toto album vybrala několik nejoblíbenějších songů ze svého více jak dvacetiletého katalogu a odvážila se je osekat až na dřeň. Jak sama přiznává, nové aranže odráží to, jak některé z těchto songů hraje naživo – sama, jen s pomocí syntezátorů, klávesového sampleru a varhan. Karin Park, i když ne úplně mainstreamově známá, je důležitou součástí evropské alternativy. Její tvorba je jako dělaná pro fanynky a fanoušky výrazných hudebnic jako Zola Jesus, Chelsea Wolfe, Jenny Hval nebo Anna Von Hausswolff.