✗ Ben Frost + Yawn

   Ben Frost + Yawn     tickets 
@jed.nota   
@heartnoizepromotion

Australský hudebník usazený na Islandu – formulka, která už roky záhadně funguje a je nezřídka prvním lákadlem k tvorbě Bena Frosta. Na původu ani současné adrese ale nesejde, od chladné magie průlomové desky By the Throat se Frost posunul ke kolaboracím s filmaři, tanečníky i divadelníky – vše začalo v roce 2011, kdy jeho a Daníela Bjarnasona oslovil festival Unsound se zadáním doprovodit filmovou klasiku Solaris. Srovnatelný dopad i sílu měla i jeho divadelní adaptace Vosí továrny od Iaina Bankse.

Frostův záběr je podobně obsáhlý i geograficky – své umělecké projekty realizoval v Demokratické republice Kongo (spolu s fotografem Richardem Mossem), Libyi i Sýrii. Jeho aktuální autorskou deskou zůstává The Centre Cannot Hold (2017), poslední roky se totiž Frost věnoval soundtrackům pro úspěšný seriál z produkce Netflixu Dark. Letos na jaře měla v Hannoveru premiéru jeho soudobá opera The Murder of Halit Yozgat, v mezičase se Frost stal i kmenovým spolupracovníkem legendárních Swans, anebo vaše sny se mohou splnit, když na svou desku zařadíte song s názvem We Love You Michael Gira.

Do Prahy se Frost vrací pět let po svém strhujícím vystoupení na festivalu Lunchmeat, jako kulisy tentokrát volí sklepení smíchovského klubu Underdogs' – respektive kulisy majestátního zvukového aparátu, který si pro aktuální turné vymínil.

Večer zahájí norské trio Yawn – „masivní záležitost, synťáky protkané peklo, v němž se potkávají Matrix a Meshuggah,“ napsal o debutu Materialsm server The Obelisk. V mimořádně svěží fúzi jazzu i extrémních kytarových žánrů si podávají dveře zběsilost s kompoziční neotřelostí, nejen v tomto ohledu půjde po boku Bena Frosta o ideální shledání.

Jednota tentokrát: ][, Cáry mlhy, Heartnoize, Letmo, Naše koncerty
Akce je podpořena Ministerstvem kultury ČR.
www.jednota.space