✦ Březen v Underdogs' 

Začátek roku živým koncertům příliš nepřál, v březnu se ale ve smíchovském klubu Underdogs' chystá řada sympatických akcí.

Do Underdogs' dorazí britští post-rockeři Maybeshewill nebo americká shoegazová klasika Nothing. Proběhne také několik release parties tuzemských kapel a projektů. Hned zkraje března se pod záštitou labelu Stoned to Death koná pražská release party desky Sedm Světů noise rockového tria Pacino, kteří české kytarové alternativě vládnou ostrými riffy i zakouřenou poetikou. Nový zářez na pažbě Pacino oslaví společně s labelovými kolegy Vole a Raw Deal, dorazí také ostravský noise Tillikum.

Ve čtvrtek 11. března zve microlabel a produkční platforma Antimother na dvojkřest kazet White Wigwam a Psychedelische Weihnachten. White Wigwam - sólový projekt Martina Sýkory (např. Kaspar von Urbach nebo Rouilleux), ve kterém primárně těží z pomalé, soustředěné práce s modulárními syntezátory - pokřtí kazetu Trash Sequences. Skupina Psychedelische Weihnachten, složená z (ex)členů Guma Guar, Reverend Dick, Ba:zel, Whiny Bitches nebo Anatomy of Sand, pokřtí své kazetové EP Shot After Nine. Kapela zde pracuje s městskou (post)grungeovou poetikou, které pomocí materiálu z terénních nahrávek dodává post apokalyptickou westernovou atmosféru. Během večera zahraje také cyberpunkové duo Boyse a experimentální duo HRB/BOL & Michal Cáb. 

S novou deskou přijede v sobotu 12. března do Underdogs' kopřivnická post-punková čvteřice Panenské plameny. Albem s názvem Herostratus Panenské plameny navazují na svůj úspěšný debut Poníčky. Praze se tak dostane osvědčené muzikoterapie neurotickým post-punkem z beskydského podhůří. Společně s Panenskými plameny zahraje v Praze usazená punková avantgarda Hothouse. 

Ve čtvrtek 17. března bude Underdogs' hostit britské post-rockery Maybeshewill. Ti se dali po pětileté pauze znovu dohromady a loni vydali album No Feeling is Final. Drží se zde svého vytříbeného rukopisu, kdy v instrumentálních skladbách propojují post-rock s elektronikou a vytváří mnohovrstevný orchestrální zvuk.

Z února se na 18. března přesunul koncertní večírek v režii bratislavských Shallov. Jedna z nejprogresivnějších kapel slovenské scény, která kombinuje post-rock, screamo a post-hardcore, v Underdogs' mimo jiné představí svůj nejnovější singl Coexist. K sobě si Shallov na pódium přizvali trnavské The Wilderness, kde se ke svým punkovým kořenům vrací frontman kapely Denis Bango aka rapper fvck_fvlt. Zahraje také další zásadní jméno slovenské rapové alternativy – Edúv Syn, který v Praze premiérově představí své nové album mám červené oči lebo stále plačem.

Den na to se Underdogs' zamlží a potemní během party se série Batsave. Večer organizují Sanctuary.cz - experti na darkwave, post-punk a gotickou scénu, kteří už tradičně budou během akce pořádat sbírku na podporu záchranné netopýří stanice ČSOP Nyctalus.

Březen vyvrcholí koncertem filadelfských Nothing. Kapela, která dodává zasněnému shoegazu osobitý dekadentní nádech a hardcorovou říznost, přijede do Prahy 30. března a koncertem v Underdogs' odstartuje své evropské turné. Nothing s sebou přivezou svou čtvrtou řadovou desku The Great Dismal, kterou uzavírají první dekádu své existence. Společně s Nothing zahraje slezské, v Praze usazené trio Planety, které se se skrze domovský label Silver Rocket odkazuje k devadesátkové rockové alternativě.

Photo by Iiro Kuosmanen