✦ Duben v Underdogs' ✦


Zatímco byl březen v Underdogs' převážně v rukou tuzemských interpretů a interpretek, v dubnu se začnou pravidelně vracet na pódium i zahraniční hosté. Publikum se tak může těšit na britský eklektický noise rock Gnod, novozélandský indie rock The Beths nebo americký emo grindcore Cloud Rat. A na programu je i jedna zásadní událost domácí alternativní scény, a to společný koncert kapel Gnu, Wollongong a Lyssa.


V sobotu 2. dubna se na pozvání kolektivu Silver Rocket vrátí do Underdogs' argentinské v Berlíně usazené duo Mueran Humanos. V tvorbě Carmen Burguess a Tomáse Nochteffa se potkává post-punk, experimentální elektronika i klasický darwave s repetitivní krautrockovou psychedelií, kterou zdůrazňují surrealistické texty zpívané ve španělštině. Dvojice brzy vydá svou čtvrtou řadovou desku s názvem Regression, ke které zatím natočili ochutnávkový video singl Reemplazante.
Underdogs' se tak může těšit na známé i nové melodie, s jejichž pomocí argentinská dvojice vytváří vše pohlcující smyslnou atmosféru. Společně s Mueran Humanos zahrají Nesbitt's Inequality, kde původem Kanaďan Todd Nesbitt, známý též pod svým alter egem Unkilled Worker nebo coby člen Wollongong, spojil síly s kultovními noisaři OTK.

Ve středu 6. dubna dorazí do Underdogs' mladá krev britského hardcoru – kapela Guilt Trip. Tato pětičlenná parta z Manchesteru vládne drtivou silou lety prověřeného crossoveru, kterému ale dává moderní neurotický ráz. Na rozdíl od předchozího alba Rivers of Lies, které vyšlo na uznávaném hardcorovém labelu Bdwh Records, si loňské EP Rain City vydala kapela sama. Sazí na něm na hutnou produkci, sžíravé vokály a těžkotonážní zvuk, který se projevuje zejména v rychlých metalických pasážích. Společně s Guilt Trip zahraje pražská metalová čtveřice Crippled Fingers. V neděli 10. dubna čeká Underdogs' koncertní událost (nejen) měsíce. Společně zahrají hned tři noise rockové legendy z první generace kapel na labelu Silver Rocket, a to Gnu, Wollongong a Lyssa. Jak Silver Rocket upozorňují, nejedná se o reunion, ale oslavu pětadvacátého výročí od prvního koncertu tria Lyssa a jedenadvacátého výročí, kdy se tyto tři kapely poprvé společně postavily na pódium. Akce, která byla do Underdogs' původně naplánovaná na loňský listopad a musela být kvůli nepříznivé
covidové situaci odložená, vyvolala enormní zájem fanoušků a fanynek. Z jednoho koncertu tak nakonec vzešlo miniturné, na kterém trojice kapel kromě Underdogs' zahraje také na pražské Sedmičce, v brněnském Kabinetu Múz a v rožnovské Vrátnici. 

Středa 13. dubna bude v Underdogs' patřit dánským Demon Head – kapele, která balancuje na pomezí sedmdesátkového hard rocku a doom metalu s pořádnou dávkou okultismu. S novou, v pořadí čtvrtou deskou Viscera se Demon Head pouští do ještě temnějšího zvuku, jemuž na nahrávce dodávají gotický nádech kostelní varhany. Na pozvání promotérské skupiny Kreas dorazí společně s kodaňskými black metalovými druhy Slægt.

V sobotu 16. dubna v Underdogs' zahrají novozélandští The Beths v čele se zpěvačkou a kytaristkou Elizabeth Stokes. V roce 2018 vydala kapela na Carpark Records svou první dlouhou desku Future Me Hates Me, o které se v recenzích psalo jako o jednom z nejpůsobivějších a nejsvěžejších indie rockových debutů za poslední dobu. The Beths s covidovým zpožděním přivezou svou další desku Jump Rope Gazers, na které zůstávají věrní svému labelu i chytlavým pop rockovým melodiím.
Společně s The Beths zahraje Cherym - severoirská trojice hudebnic, jejichž pop punkový zvuk čerpá inspiraci třeba od Bikini Kill, Pixies nebo Yuck. Koncert se koná pod taktovou promotérského kolektivu Landmine Alert.

Ve čtvrtek 21. dubna pořádá v Underdogs' promotérská kolaborativní skupina Jednota koncert britských Gnod, kteří sází na pořádně hutnou a proměnlivou směsici noise rocku, ostrého post-punku a heavy psychedelie. V Underdogs' představí jak svou loňskou desku La Mort du Sens, tak úplnou novinku Hexen Valley, která vychází 1.dubna, stejně jako předchozí desky na labelu Rocket Recordings. Společně s Gnod zahraje italský audiovizuální umělec a hudebník Mai Mai Mai, který ve své tvorbě zkoumá temné odstíny středomořského folklóru. 

Ve středu 27. dubna v rámci společného turné zahraje v Underdogs' michiganská emo grind/punková trojice Cloud Rat a v Nizozemsku žijící doom/sludge metalisté Leechfeast. Smíchovský klub tak čeká blastbeatová politická palba s gotickými vokály zpěvačky Madison Marshall i husí kůži nahánějící metal, který se táhne jako rozteklý tér.