✗ Kee Avil & Jano Doe

Ve čtvrtek 2. června zahraje v Underdogs' montrealská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler aka Kee Avil. Společně s ní během večera vystoupí hudebnice, kodérka a konstruktérka hudebních nástrojů Katarína Gatialová se svým sólovým projektem Jano Doe.

   Kee Avil + Jano Doe     tickets  
@underdogsprague

Montreal má poměrně vzkvétající nezávislou scénu. Kultuře stojící mimo mainstream se zde daří i díky nájmům, které jsou tu pořád nižší než v ostatních srovnatelně velkých kanadských městech. Zároveň jsou tu relativně dostupné prázdné industriální prostory. Kreativita tak v největším městě provincie Québec alespoň prozatím nemusela úplně ustoupit honbě za penězi. V Montrealu sídlí celosvětově uznávanýnezávislý label Constellation Records, který je známý svou diy etikou a záměrným nepodléháním hudebním trendům. Domov na něm našli třeba kanadští (post)rockeři God Speed You! Black Emperor a Fly Pan Am nebo experimentální producent a hudebník Sandro Perri. Zároveň zde zakotvili někteří američtí zběhové z major labelů, jako třeba losangeleská diva Carla Bozulich nebo již zesnulý kultovnípísničkář Vic Chesnutt.

Novou tváří na Constellation Records se stala montrealská producentka, kytaristka a zpěvačka Vicky Mettler. Kromě působení v řade experimentálních improvizačně noisových uskupeních je také členkou uznávaného kanadského hudebního tělesa Land of Kush, které vede skladatel a hudebník Sam Shalabi. Dále je spoluzakladatelkou montrealského nahrávacího studia Concrete Sound Studio. Pod svým alter egem Kee Avil se věnuje elektroakustickému post-punkově laděnému písničkářství, které je založené na minimalistické, pečlivě soustružené hře na kytaru, proměnlivé elektronice, nástrojových i digitálních samplech a intimním hlasovém projevu. Po eponymním debutovém EP z roku 2018, které vyšlo na ottawském labelu Black Bough Records, vydala letos v březnu na Constellation Records svůj full debut Crease. Album vznikalo po dobu tří let a každá skladba zosobňuje určitou momentální náladu, emoci nebo spontánní nápad. Kee Avil pak z jednotlivých střípků postupně složila nadžánrovou mozaiku, která jako celek dostala nový kontext.

Před Kee Avil vystoupí Jano Doe - sólový projekt kurátorky, kulturní manažerky a konstruktérky nástrojů Kataríny Gatialové, která je členkou live-codingového Kolektivu nebo noisových skupin Inocenc a Augiášův sonický chlév. Její živá vystoupení mají formu live-patchingu – všechny signálové cesty vznikají na jejím vlastnoručně vyrobeném modulárním syntezátoru přímo před publikem v kombinaci s no-input vazbením mixpultu a zašuměnými kazetovými smyčkami.