✦ Květen v Underdogs' ✦

Představujeme výběr z květnového programu. Publikum se může těšit na futuristický post-rock Maserati, digital hardcore Machine Girl, potemnělý synth-pop Tempers, art-punkový kolektiv Crack Cloud nebo rockový ambient Trialogos. Fanoušky a fanynky tvrdých žánrů potěší svěží a úderný hardcore Armor a Big Laugh. Proběhne také třetí ročník dvoudenního festivalu extrémní muziky Eternal Noise Misery.

Od poslední návštěvy Maserati v Praze uplynulo téměř sedm let. Kapela z Athens ve státě Georgia, kterou nezastavila ani tragická smrt legendárního bubeníka Gerhardta „Jerryho“ Fuchse v roce 2009, je od přelomového alba Inventions For The New Season (2007) pevnou součástí silného katalogu newyorského vydavatelství Temporary Residence. Na tomto labelu vyšla také jejich aktuální deska Enter The Mirror, se kterou přijedou ve středu 4. května do Underdogs'. Společně s Maserati zahraje francouzský instrumentální post-rock Lost in Kiev.

Čtvrtek 5. května proběhne pod taktovkou Hluch crew, kteří do Underdogs' pozvali dobře promazané
hardcorové lokomotivy Armor a Big Laugh. Floridští Armor mají dobře nastudovaný old-school hardcore, rozhodně ale nepapouškují své učitele a servírují destruktivní, ale svěže současný sound. Do Underdogs' přivezou svůj debutový sedmipalec Some Kind of War, který byl jedním z nejvýraznějších hardcorových alb roku 2019. Big Laugh, kteří dorazí z Milwaukee ve státu Wisconsin, hrají kombinaci chaotického youth crew hardcoru a psychotického noisepunku. Už název jejich debutu Manic Revision prozrazuje, že Underdogs' čeká čiré šílenství. Společně s Armor a Big Laugh zahraje frýdecko-místecký crust punk Koituss a pražský all-stars hc punk Vole.

V pátek 6. května vystoupí v Underdogs' berlínské multiinstrumentální trio Trialogos, které staví na konceptu maximalismu v minimalistické hudbě. Tvoří ho tři výrazné hudební osobnosti: Conny Ochs, Sicker Man a Kiki Bohemia. Hudebník a vizuální umělec Conny Ochs je oceňován zejména pro svou spolupráci s Winem z legendární doom metalové kapely Saint Vitus. Sicker Man, jehož hlavním hudebním nástrojem je cello, působí kromě hraní v kapelách jako skladatel a producent divadelní a filmové hudby. Kiki Bohemia je hudebnice, zpěvačka, odbornice na efekty a hráčka na zapomenuté nástroje. Všichni tři společně vedou hudební rozhovory, ze kterých vzniká originální směs ambientního rocku, analogové elektroniky a experimentálního noisu. Společně s Trialogos zahraje ostravský hudebník Martin Režný pod svým experimentálně-noisovým alter egem Säkkikangas. Jeho vystoupení doplní projekcí vizuální umělec Jiří Volejník alias VJ JV. Dále zahraje ostravský improvizační noisecore Hospital Brut, kde se sešli členové formací Sklo, At Bona Fide nebo Swimming Sloth.

V pátek 13. května odstartuje třetí ročník dvoudenního festivalu Eternal Noise Misery. Na dvou pódiích – dole v Underdogs' a na půdě Eternie – se představí výběr toho nejlepšího ze současného tvrdého undergroundu u nás a v okolních zemích. Jedním z hlavních taháků budou rakouští Implore, kteří se pohybují na pomezí metalu, grindcoru a temného hardcoru. Dále zahraje německý trash/black metal Lucifuge, slezský bandana trash Lickspit, pražský chaotický hardcore Decultivate, bratislavské d-beaty Wargame a Blamage, brněnsko-pražská novinka Skiplife, pražský elektronický punk V0NT a řada dalších.

V pátek 20. května vystoupí v rámci akce Creepy Teepee Sabbat Call v Pittsburghu usazené duo Machine Girl, které svým pojetím digital hardcoru stírá hranice mezi grindcorovým moshpitem a gabber ravem. Společně s projekty jako Deli Girls, Prison Religion nebo Bonnie Baxter vedou Machine Girl současnou vlnu kapel, které pracují s punkem, noisem, technem, rapem a dalšími vlivy, a přitom je nelze jasně zařadit ani do jedné z těchto žánrových škatulek. Machine Girl ve své tvorbě reflektují mediální přesycenost a postmoderní konzumerismus a v tvorbě se nechávají inspirovat videohrami nebo ultranásilnými horory.

Ve středu 25. května vystoupí premiérově v Česku vencouverští Crack Cloud. Multimediální kolektiv, ve kterém našli útočiště hudebníci, umělkyně nebo filmaři, se zformoval v roce 2016 kolem zpěváka a bubeníka Zacha Choye a v základní sestavě čítá sedm členů. V rámci tvůrčí komunity, která má svou vlastní filozofii i vizuální identitu, se k nim ale různě přidávají i další nadšenci a spolupracovníci (nebo třeba sourozenci). V Underdogs' představí svou nejnovější desku Pain Olympics, hudební koláží post- punku, hip-hopu, elektroniky a industriálního noisu, do které se promítá živelná energie, sdílený duch i společný osud, ke kterému v případě mnoha členů Crack Cloud patří snaha zbavit se látkových závislostí.

V sobotu 28. května se po téměř pěti letech do Underdogs' vrátí newyorské duo Tempers a přiveze s sebou čerstvou novinku New Meaning. Tvorba Temers, tedy Jasmine Golestaneh a Eddieho Coopera, se odvíjí od syth-popových melodií, které pracují s prchavou alchymií a potemnělou poetikou nočních toulek a surrealistických parties a přesně takovou atmosféru se pokusí vytvořit i koncem května v Underdogs'.