✦ Listopad v Underdogs'

Podzimní koncertní sezóna vrcholí a Underdogs' má v programu nachystáno řadu hudebních lahůdek. Těšit se můžete na power-ambientního producenta Bena Frosta, futuristický cyber-pop Yeule, noise rockové ikony Unsane, eklektický harsh metal Full of Hell nebo špičku experimentálního rapu Injury Reserve.

Listopadový program odstartuje australsko-islandský producent Ben Frost, který se ve čtvrtek 3. listopadu po pěti letech vrátí do Prahy. Frost se věnuje jak sólové tvorbě (jmenujme např. průlomovou desku By The Throat nebo aktuální počin The Centre Cannot Hold z roku 2017), tak i scénické tvorbě a soundtrackům (např. Dark pro Netflix nebo Raised by Wolves pro HBO). Letos na jaře měla v Hannoveru premiéru jeho soudobá opera The Murder of Halit Yozgat. Ben Forst obvykle vystupuje ve výrazně větších klubech, tentokrát si ovšem přál hrát v menším, tmavém klubu, který znásobí už tak intenzivní zvukově- fyzický prožitek.

V pátek 4. listopadu do Underdogs' zavítá Black Marble, synth-popový projekt newyorského, nyní v LA žijícího hudebníka Chrise Stewarta, který pracuje s analogovou nostalgií a dává jí punc současnosti. Potemnělé, zamlžené kulisy Underdogs' prostoupí synth popové melodie s garážovým nádechem a lehce nezúčastněnými vokály. Black Marble s sebou přiveze loňskou, v pořadí čtvrtou studiovou desku Fast Idol, která stejně jako předchozí album Bigger Than Life vyšla na respektovaném labelu Sacred Bones. Společně s Black Marble zahraje berlínské dream popové duo Bad Hammer.

Na vlně synth popu a post-punku se vezou i brooklynští Nation of Language, kteří v Underdogs' zahrají v neděli 6. listopadu. Jejich debut Introduction, Presence se zařadil mezi nejvýraznější nahrávky roku 2020 a obsadil přední příčky v hudebním žebříčku magazínu Paste. Ze záplavy nezávislých newyorských kapel Nation of Language zaujali svým punkovým přístupem, romantickými new wave syntezátory, upbeatovým tempem skladeb a zdravou dávkou melancholie. Večer otevře newyorská art rocková trojice Guerilla Toss.

V pondělí 7. listopadu v Underdogs' vystoupí cyber-popový projekt Yeule. Pod tímto pseudonymem, který odkazuje ke kultovní videohře Final Fantasy, se ukrývá nebinární hudební a vizuální umělec*kyně vlastním jménem Nat Ćmiel. Narodil*a v Singapuru a v současnosti žije v Londýně. Biograficko-geografické ohraničení nicméně u Yeule ztrácí smysl, protože se pohybuje ve světě, kde fyzické, snové i digitální identity splývají v jedno a existují mimo časoprostorovou realitu. Yeule v Underdogs' představí svou letošní desku Glitch Princess, která zní jako popové poselství z daleké budoucnosti založené na distorzi, hudebních i hlasových smyčkách, glitch estetice a vokálech evokujících umělou inteligenci.

V sobotu 12. listopadu zavítají do Underdogs' newyorské noise rockové ikony Unsane. Přijedou odehrát svůj raný katalog, včetně ztraceného a po letech znovu nalezeného debutu Improvised Munitions. Deska čekala na vydání až do letoška, kdy jí na svém labelu Lamb Unlimited Records vydal Chris Spencer, zpěvák, kytarista a spoluzakladatel kapely Unsane. Lamb Limited letos vydalo také remasterovanou verzi uznávaného eponymního alba, které původně vyšlo začátkem devadesátých let na Matador Records. A právě s těmito kousky dorazí Unsane do Underdogs'. Smíchovské publikum tak dostane příležitost užít si nejsyrovější materiál, který nevykazuje žádné ambice posluchačům. Společně s Unsane během večera vystoupí italské experimentální rockové duo San Leo a německé post-rockové trio The Antikaroshi.

Letošní 17. listopad nebude svátek jen podle kalendáře, ale bude to sváteční den také pro příznice*kyně extrémních žánrů. Do Underdogs totiž zavítají Full of Hell se svým chaotickým, stroboskopicky působícím metalem zakořeněným v noisu a power elektronice. Grindcore, hardcore, death metal nebo industrial, to je jen nekompletní výčet ingrediencí vytvářejících třaskavou směs, která má potenciál spálit na popel vše živé před pódiem. Full of Hell přijedou s loňskou deskou Garden of Burning Apparitions (Relapse Records) a přivezou také letošní překvápko v podobě šestiminutového EP Aurora Leaking From An Open Wound. Koncertní soupisku doplní ohijští death metalisté Sanguisugabogg, varšavský hardcore punk JAD a italský psychedelic post-metal VISCERA///.

Ve čtvrtek 24. listopadu v Underdogs' vystoupí Injury Reserve. Projekt založilo duo raperů Ritchie With a T a Stepa J. Groggs společně s producentem Parkerem Coreym. Hned první mixtapy Live from the Dentist (2015) a Floss (2016) zahýbaly rapovou scénou. Víc než kladné reakce získal i eponymní debut, který tematizuje institucionalizovaný rasismus nebo neduhy hudebního průmyslu a na němž hostují jména jako Aminé, Rico Nasty nebo JPEGMAFIA. Plány kapely bohužel vzaly za své minulý rok, kdy svět obletěla zpráva o tragické smrti Stepa J. Groggse. Injury Reserve ještě stihli v kompletní sestavě nahrát svou druhou desku By the Time I Get to Phoenix. Název nahrávky odkazuje na rodné město, kde se trojice dala dohromady. Pozůstalí členové pak strávili celý minulý rok doděláváním desky a hledáním správného názvu alba, aby tak uctili památku zesnulého spoluhráče. A přesně s tou přijedou pražskému publiku ukázat, proč jsou považováni za špičku hip-hopové alternativy. Společně s Injury Reserve zahraje filadelfský producent Christopher Taylor aka Body Meat, který svým roztříštěným kaleidoskopickým přístupem testuje hranice experimentálního popu.

V pátek 25. listopadu se ve sklepení Underdogs' zhmotní vzácná death doomová konstelace. V tento večer se zde zkříží dvě turné: v jedné tour partě finští Demilich a Krypts a v druhé italští Assumption a němečtí Into Coffin, to vše doplněné domácí Snětí. Že to bude pekelná jízda, která by si zasloužila zápis do pražských metalových análů, je jistá věc. Ve stejný den na půdě Eternie pořádá kolektiv Underdogs' koncert berlínského noise rockového dua Dÿse, v jehož hudbě se potkává noisová údernost, hravé jazzové experimenty i popová chytlavost. Jen s bicími, kytarou, pár efekty a slušnou dávkou humoru i kritičnosti dokáže dvojice vytvořit hudební zážitek, kde hraje hlavní roli intenzivní energie, naladění se na publikum a diy přístup. Dÿse loni po sedmi letech vydali novou desku nazvanou Widergeburt, a Praha si tak konečně může i naživo poslechnout nový materiál. Společně s Dÿse zahraje Calvera, noisový projekt Michala Tuttera z Fetch!, založený na zacyklených minimalistických aranžích, které vznikají jen s pomocí hlasu, baskytary a looperu.

V úterý 29. listopadu proběhne v Underdogs' česká premiéra australského dua Divide & Dissolve, které tvoří bubenice Sylvie Nehill a kytaristka a saxofonistka Takiaya Reed. Obě hudebnice - jedna s maorskými kořeny, druhá Afroameričanka s čerokíjskými předky – společně se sludge metalovou naléhavostí a jazzovou propracovaností bojují proti kolonialismu, nadřazenosti bílé rasy a dalším typům systémové diskriminace ve společnosti. S posluchačstvem nekomunikují primárně pomocí slov, jejich skladby jsou totiž téměř výlučně instrumentální, ale skrze tíživé tempo, organicky vrstvené textury a bezskrupulózní práci s extrémními frekvencemi, jenž mají za cíl zasáhnout celé tělo a dát názorové agendě požadovaný důraz. Divide & Dissolve v Praze představí svou třetí, napříč alternativní scénou oceňovanou nahrávku Gas Lit, na které se producentsky podílel novozélandský hudebník Ruban Nielson (Unknown Mortal Orchestra), a předvedou, jak se dělá hudební aktivismus a boří skutečné i názorové zdi.