✗ Petrol Girls (ne)mají baby!

   Petrol Girls & Levag     tickets  
@underdogsprague

 
 

Petrol Girls v březnu přivezou do Underdogs' dlouho slibovanou třaskavou směs feministického, politicky angažovaného punku, post-hardcoru a noise rocku. V hudbě této v Londýně usazené čtveřice je slyšet vliv britské punkové scény i amerického riot girrrl hnutí. Osazenstvo kapely podporuje svobodu pohybu, antikapitalismus a intersekcionální feminismus a zpochybňuje mainstreamové hodnoty jako nacionalismus nebo binární genderové rozdělení. Feministický kontext má i samotný vznik kapely. Petrol Girls se daly dohromady před deseti lety, aby mohly zahrát na bytovém koncertě, který u příležitosti Mezinárodního dne žen pořádala zpěvačka kapely Ren Aldridge.

Petrol Girls si daly jméno podle legendami opředeného ženského hnutí Pétroleuses. To mělo být součástí Pařížské komuny - radikálně socialistické revoluční vlády, která se v Paříži držela u moci v průběhu roku1871 a byla svržena během tzv. krvavého týdne. Petrolejářky, jak bychom je mohli česky nazvat, údajně pomocí zápalných lahví podplalovaly majetek vládnoucí třídy. Podvratnost těchto žen spočívala nejen v požárech, které zakládaly, ale také v tom, že se odmítaly přizpůsobit dobovým genderovým stereotypům.

Kapela se vždy snažila dostát svému explozivnímu názvu a daří se jí to i na nejnovějším albu Baby (Hassle Records). Na desce se řeší témata jako domácí násilí, policejní misogynie nebo porušování reprodukční autonomie. Album symbolicky vyšlo loni 24. června, tedy v den, kdy Nejvyšší soud USA prolomil federální ochranu práva na interrupci. 

Omezování práv v této oblasti se neděje jen v USA, ale zažíváme ho i v evropském kontextu. Polská vláda v roce 2020 zpřísnila už tak přísný zákon o potratech, které jsou nyní povolené jen v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života těhotné. Jak ale víme z případů úmrtí Izabely a Agnieszky, o kterých podrobně informovala i česká média, ani život ohrožující stav jim v polských nemocnicích neumožnil včas ukončit těhotenství.V Maďarsku si zase od loňského roku osoby, které plánují přerušit těhotenství, musí povinně poslechnout tlukot srdce plodu. Ultra-konzervativní tendence jsou na vzestupu i v dalších evropských zemích.

Pro zpěvačku  Ren Aldridge je toto téma nejen politické, ale i osobní – sama se totiž nedávno pro potrat rozhodla. Má štěstí, že žije ve Velké Británii, kde k němu ženy, respektive osoby s dělohou, mají relativně snadný přístup. Ani tam ale není přístup k interrupci úplně přímý. Jak popsala pro online magazín Kerrang, k interrupci je ve Velké Británii potřeba povolení od dvou lékařů/lékařek. I když v praxi nebývá umělému přerušení těhotenství bráněno, už samotný fakt, že ho musí schválit někdo další, těhotné v podstatě zbavuje autonomie nad vlastním tělem. I na základě své zkušenosti napsala Aldridge song Baby, I Had An Abortion, kde využívá sarkasmus k tomu, aby nabourávala hanbu a stigma, které se s potraty často pojí.

Petrol Girls v Underdogs' zahrají v úterý 7. března. Během večera vystoupí také plzeňský temný a neučesaný post-punk Levag, v jehož čele stojí zpěvačka, grafička, fotografka a vydavatelka zinu Mazinerie Marie Fišerová.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud chceš nějakým způsobem přispět k reprodukční svobodě a hledáš inspiraci jak, pár nápadů najdeš v  článku , který pro Kerrang Aldridge sepsala. Dodáme, že v Česku je třeba možné podpořit iniciativu Ciocia Czesia, která zpřístupňuje osobám z Polska cestu k bezpečné interrupci na českých klinikách. Více na jejich  webu  nebo  facebooku .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------