✗ Do Prahy zavítá  jeden z nejnašláplejších hardcorů současnosti - losangeleští Zulu. 

 ✦ ZULU & Decultivate & Hyacinth    tickets 
@underdogsprague



Kapela, která se na sociálních sítích prezentuje pod handlem "blackpowerviolence", kombinuje metalický hardcore s ostrou společensko-politickou agendou. I když Zulu začínali jako powerviolence kapela a tato nálepka se jich pořád drží, rozhodně nejsou nijak žánrově rigidní. Špinavé riffy, “cop-crushing” mosh party a výbuchy blast beatu jsou tak prošpikované soulovými a reggae odkazy, mluvenou poezií nebo hip hopovými party. A tahle na první pohled nesourodá symbióza skvěle funguje a dává jejich hlasu punc autenticity.

Zatímco na předchozích EPs Our Day Will Come a My People... Hold On dávají člennové kapely průchod svému vzteku, a alba jsou tak nabitá emocionálními texty brojícími proti systémovému násilí na černošskému obyvatelstvu, kulturní apropriaci nebo  nadvládě bílého nacionalistického patriarchátu, na letošním full-length debutu A New Tomorrow (Flatspot Records), kde se Zulu  hlásí třeba i k odkazu Curtise Mayfielda, Niny Simone nebo Johna Coltranea,  kapela vystupuje spíše z pozice lásky, jednoty a optimistického odhodlání ke změně. Zároveň se tu Zulu  snaží otočit zaběhlý narativ a nabourat až jistou fetišizaci černošského utrpení. Explicitně to vyjadřují například v mluveném intermezzu Must I Only Share My Pain, básni Crème de Cassis nebo rapovém tracku We're More Than This.

 

Zulu vystoupí v Underdogs' ve čtvrtek 29. června. Před nimi během večera zahraje pražský chaotický hardcore Decultivate a plzeňští hardcoroví úderníci Hyacinth.


Discourse around blackness in America
Often orbits around black pain
Our suffering is a sun of conversations
Time, after time, after time again

But I grow weary of repeating our plight
While never highlighting the beauty of us
So often forgotten in conversation
Is our perseverance and triumph [...]

(úryvek z tracku Crème de Cassis)