✦ Zářijové tipy: Liturgy, Cherubs, PoiL Ueda a další

V sobotu 23. září v Underdogs' vystoupí Liturgy –  kapela, která už řadu let rozděluje metalové publikum. Ústřední postavou původně sólového projektu je zpěvačka a kytaristka Haela Ravenna Hunt-Hendrix. Liturgy k black metalovému základu přimíchávaj prvky art rocku, klasické hudby, noisu nebo hip hipu a trapu, a vytváří osobitý jazyk, který Hunt-Hendrix pojmenovala „transcendentální black metal“. Nejedná se jen o hudební pojem, hudebnice vytvořila kolem tvorby Liturgy celý myšlenkový systém, který vychází z vizuálního umění, filozofie, teologie a společenských věd. Jedni ho mají za vizionářský přístup nabourávající ortodoxní metalové postupy, jiní za metafyzické blábolení. Letos Liturgy vydali opulentní osmdesátiminutový opus 93696, jehož název prý odkazuje k numerologickému vyjádření nebe. Na nahrávce se tentokrát přiklonili k punkovějšímu zvuku. Aby tracky působily víc neučesaně, nahrávali je Liturgy rovnou na pásku a pro dramatický efekt následně přidali klasicky znějící chorály a orchestrální aranže. 

“On a wildly ambitious 80-minute opus, Haela Ravenna Hunt-Hendrix’s shapeshifting metal band reaches its most radiant incarnation yet.” (Pitchfork)

“If you keep an open mind and stick with it, you’ll find some of the best, most interesting metal you’ve heard all year.” (Angry Metal Guy)

V úterý 26. září v Underdogs' vystoupí mexičtí El Shirota. Stejně jako mnoho jejich současníků na mexické undergroundové rockové scéně se El Shirota inspirují žánry jako post-punk, grunge nebo alt-rock nebo třeba kapelami jako Nirvana nebo Weezer. El Shirota ve své hudbě nechávají vyniknout jak agresivní zkreslené tóny ve stylu Title Fight, tak experimentální přístup ke kytaře, který evokuje Slint. Do Underdogs' přivezou svou letošní desku Ni siquiera estamos listos para hablar, která vyšla u mexického labelu Devil In The Woods. 

Společně s El Shirota zahraje kroměřížská sestava Všetuly{Sfinx}, která má žánrově rozkročeno mezi psychedelickým rockem, mathcorem i drone ambientem. Soupisku doplní ještě trio Oswaldovi. Představí svou novou, čerstvě pokřtěnou desku Across the Borders We Built, kterou si vzal pod křídla label Korobushka Records. Oswaldovi na nahrávce tradičně prozkoumávají různé hudební kontexty - od psychedelie, přes rock a blues po vlivy vycházející z folkloru nebo westernu.


Den na to, tedy ve středu 27. září do Underdogs' zavítají francouzští PoiL v rozšířeném složení jako PoiL Ueda. K členům kapely PoiL se v tomto projektu přidala cenami ověnčená japonsko-francouzská umělkyně, zpěvačka a hráčka na tradiční japonský nástroj satsuma-biwa Junko Ueda. Ve společném setu PoiL Ueda mísí math-rock s jazzem a explozivní kytary s world music, a střídají tak rozjímavé momenty s rytmickými pasážemi, které dokážou publikum zaručeně rozpohybovat. I když se v jejich hudbě potkávají různé vlivy, nejedná se o chaotický mišmaš, ale o hudební příběh, kde každý tón i úder má své místo. 


Z texaského Austinu na Smíchov dorazí noise rockové ikony Cherubs, současníci kapel jako Jesus Lizard, Steel Pole Bath Tub nebo The Melvins. Cherubs se jako vichřice prohnali noise rockovým undergroundem začátku devadesátek a z jejich prvních dvou desek Icing a Heroine Man se okamžitě stala ceněná klasika. Ještě před vydáním druhého alba se ale kapela rozpadla a znovu o sobě dala vědět až o více jak dvacet let později. V roce 2019 se Cherubs spojili s labelem Relapse Record, který vydal jak jejich druhou “post-reunionovou” desku Immaculada High, tak následné EP SLO BLO 4 FRNZ & SXY z roku 2021. Nad reuniony se často vznáší oblak pochybností, Cherubs je ale dokáží rozptýlit během prvních pár taktů. Jejich koncert, který se odehraje pod promotérskou taktovkou kolektivu Underdogs', se uskuteční v pátek 29. září na půdě Eternie. Během večera také zahraje italské noise rockové power trio Cani Sciorri, které kapelu Cherubs doprovází na evropském turné.