✦ Červenec v Underdogs' ✦

Ještě než se přesuneme poslední červencový víkend na Fluff Fest, který jako kolektiv Underdogs' pořádáme, proběhne u nás na Smíchově ještě několik zajímavých koncertů. Své nové album zde pokřtí mladá trash metalová naděje Faüst, dorazí také barcelonské synth-popové duo Fatamorgana, mexická elektronická písničkářka J.Zunz, washingtonské hardcorové ikony Scream nebo losangeleští death metalisté Sadistic Intent.

V pátek 8. července pokřtí v Underdogs' mladá trash metalová formace Faüst svůj full-length debut Tinnitus Inquisition, který vyšel v dubnu na německém labelu Witches Brew. Skrz zuby ceděný zpěv, pulzující kytarové riffy a konzistentní rytmická sekce dávají dohromady celek, který na české metalové scéně působí jako svěží vítr. Vydání desky společně s Faüst oslaví berlínský trashcore Turtle Rage, jihočeský grindcore Grind a plzeňský trash speed metal Laid to Waste.

V neděli 10. července zahraje v našem sklepení synth-popové duo Fatamorgana. Stojí za ním Patrycja Proniewska a Louis Harding, známí také z post-punkové kapely Belgrado. Dvojice sází na elektronickou fúzi popu a post-punku, která je stejnou měrou zasněná i taneční. Původně bedroom projekt se brzy po svém vzniku přesunul z pokojíčku na pódia a zkraje roku 2019 představili Fatamorgana svou debutovou nahrávku Terra Alta. Na tu letos navázali druhým LP Ahora Aquí, Todavía No, které stejně jako předešlá deska vyšlo na respektovaném punkovém labelu La Vida Es Un Mus. Duo pomocí minimalistických chladných aranží vytváří hypnotické bezčasí, kde je místo pro tanec i rozjímání. Společně s Fatamorgana zahraje garage noise punk Bibione a atmosférický rap Lobbyboy&saab900turbo.

V úterý 12. července dorazí do Underdogs' washingtonské (post)hardcorové ikony Scream. Kapela se dala dohromady v roce 1981 a stala se jednou ze stěžejních kapel tehdy se utvářející kultovní nezávislé hc scény v D.C. Zakládajícími členy byli bratři Peter Stahl (zpěv) a Franz Stahl (kytara), dále Skeeter Thompson (basa) a Kent Stax (bicí). Jejich debut Still Screaming má katalogové číslo devět na klíčovém hc punkovém labelu Dischord Records a je to zároveň vůbec první full-length, který u tohoto washingtonského vydavatelství vyšel. Když kapelu opustil Kent Stax, nahradil ho za bicími tehdy sedmnáctiletý Dave Grohl, později legendární bubeník Nirvany a ještě později zakladatel Foo Fighters. Ten také se Scream nahrál jejich klíčovou desku Fumble, která mu prý, jak uvedl při jejím reissue v roce 2016, změnila život. Kapela se začátkem devadesátých let rozpadla, aby se o dvě dekády později dala znovu dohromady a v původním složení nahrála v Grohlově losangeleském studiu EP Complete Control Sessions. Od té doby Scream pravidelně koncertují a v červenci dorazí i do Prahy. Společně se Scream v Underdogs' zahrají noise rockoví Fetch! a vzhůru stoupající hc punk Miss Marple.

V úterý 19. července se uskuteční koncert hudebnice Loreny Quintanilly aka J. Zunz, která je též známá jako polovička mexického experimentálního dua Lorelle Meets The Obsolete. V sólové tvorbě sází J.Zunz na minimalistickou elektroniku, evokující stav na pomezí snu a bdělosti, a skrze repetitivní melodie směřuje za horizont běžného vědomí. Na třetím sólovém releasu Del Aire, který vychází 24. června na Rocket Recordings, se zaobírá vzduchem jako hnací silou kreativního procesu a její intimně a zároveň vzdušně stavěné skladby vytváří komnatu ozvěn, kde vzniká prostor pro ozdravné procesy. Společně s J.Zunz zahraje hypnotický drone punk Tábor. Kapela, která přiznává inspiraci folkem a poezií Oldřicha Janoty nebo dronemetalovými Earth, v Underdogs' rozezní své tíživě existenciální mantry zahrané s noise rockovou naléhavostí.

Neděle 24. července bude patřit losangeleským death metalistům Sadistic Intent, kteří si za více jak třicet let na scéně pro svůj zběsile špinavý zvuk a syrovou neúprosnost vydobyli v metalovém undergroundu status kultu. Sadistic Intent se na pódiu vystřídají s baskicko-německými vzývači temného archaična Sijjin. Večer, který proběhne pod taktovkou promotérského kolektivu Kreas, otevře rokycanský black/death metal Mallephyr.

Na konci července se přesuneme na rokycanské sportovní letiště, kde se koná už třiadvacátý ročník Fluff Festu. Kromě zvučných jmen hc punku jako Fucked Up, The Chisel, The Flex, Low Life nebo Petrol Girls a mnoho dalších, zahrají například i dánští post-punkoví rozervanci Iceage, texasští industriální black metalisté Portrayal of Guilt, chilský hypnotický psych-trance Föllakzoid, filadelfský punkem řízlý  sheogaze Nothing nebo avant popová diva Nuha Ruby Ra. O páteční a sobotní afterparties se kurátorsky i vlastním hraním postarají breakcorová producentka Glitchgirl, která k sobě pozvala bristolskou tekno legendu Mandidextrous a liverpoolský breakcorový projekt Shoebill, a electro-punkoví Frau Zwei, kteří na svou afterparty nasadili techno-punkové bluesmany Divo Institute a pražského producenta Sqare. Fluff Fest se koná od čtvrtka 28. července do neděle 31. července a kromě open airu v Rokycanech zahrnuje i čtvrteční klubový večer v Underdogs', jehož program bude zanedlouho zveřejněn.


FLUFF FEST artwork: @ralis.k