✦ Říjen v Underdogs' ✦

V říjnu se Underdogs' hlásí s pestrým programem, který potěší jak posluchačstvo post-punk, punku a heavy žánrů, tak příznivce a příznivkyně elektroniky, noisu, rapu i úplného hudebního experimentálna.

Říjnový program odstartuje chicagská art punková čtveřice Spread Joy. Ostře řezaný, rychlý a funky neo post-punk, který kočíruje svým výrazným projevem zpěvačka Briana Hernandez, evokuje kultovní LiliPUT / Kleenex nebo Siouxsie And The Banshees. Před Spread Joy zahraje mladá pražská avantgarda Neue Welt a minimal synth duo Body of Pain. Koncert se koná 4. října pod taktovkou Hluch Crew.

V klubech Underdogs' a Punctum Kráskovka uskuteční Hlukovæ Mysteria – festival radikální hudby zaměřený na improvizace, sound specific, free jazz, harsh noise a další okrajové žánry. Akci pořádá hudebník, skladatel a dramaturg Martin Režný. V Underodog' proběhne první ze dvou festivalových dnů. Na smíchovské scéně se v pátek 7. října představí Interpretace, The Fart Armers, Rite of Spring, Furuburasuto, Dot Dot Dot, Lorenzo Abattoir, Mat Pogo & Midwife Ebe, Svartvit, Massola & Chrup & Kazehito Seki, Mei Zhiyong, Predskokan Otrok a .pk. & VJ JV.


Poryvy hluku čekají Underdogs' i den nato. V sobotu 8. října se v Praze představí nebinární noise artist Luwayne Glass se svým sólovým projektem Dreamcrusher. Glassse ve své tvorbě už více jak dvacet let pohybuje na pomezí hutného noisu, hardcoru, post-punku, power electronics, IDM, ale i soulu a meditativního dronu. Hnacím motorem je pro ně otázka identity – queer, nebinární a afroamerické. Po boku Dreamcrusher zahraje duo Kill Alters, které nabídne syrovou fúzi experimentální elektroniky, industriálu, hip hopu a digital hardcoru.


Na experimentální vlně zůstaneme i ve středu 11. října, kdy v Underdogs' vystoupí NGHTCRWLR, sólový industriálně-trapový počin v New Yorku usazené umělkyně srbsko-iránského původu Kristiny Esfandiari, známé též z doom/sludgegazových King Woman. Před NGHTCRWLR zahraje Münki, producent/ka a člen/ka Final XOXO. V tomto projektu servíruje chaotický blend cloutu, noisu, ravu, módy a popkultutrních odkazů.


V pátek 13. října proběhne další koncertní večírek pod taktovkou Aww Man. Jeden z nejpilnějších pražských diy promotérů tentokrát do Underdogs' pozval kanadské post-punkově laděné death'n'rollové duo Dermabrasion. Za domácí scénu během večera vystoupí shoegazoví Whyyes a noiserockoví sinks. V neděli 15. října zahraje londýnský powerpop / rock'n'roll band Bad Nerves, o němž se říká, že má tempo a energii The Ramones a garge rockové floutkovství The Strokes. 19. října do Underdogs' dorazí francouzské ska oi! legendy Skarface, které podpoří domácí pražský, sporadicky vystupující ska punk 2v1 a další v Praze usazení punks Stále Nič.

Dvě lahůdky si na konec října nachystali Obscure. V pondělí 23. října Underdogs' pohltí kanadský atmosferický black metal Panzerfaust, navazující na tradici francouzské avantgardy, skandinávské ortodoxie i polského hitmakerovství. Po boku Panzerfaust zahraje dánský one-man black metal Afsky. Sólový projekt Oleho Luka frontmana Solbrud, vychází z tradičního bm, přimíchává do něj ale prvky doomu, folku i pořádnou porci depresivní melancholie. O tři dny později zahraje v Underdogs' kanadské heavy hardcore komando Cancer Bats, které přiveze svou letošní vychvalovanou desku Psychic Jailbreak. Před Cancer Bats zahraje pražská punková smetánka Kurvy Češi.

V pátek 27. října vystoupí v Underdogs' původem kampalské uskupení Nihiloxica, které začínalo pod labelem Nyege Nyege. Ve své hudbě pracuje se zvuky analogového techna i perkusí a propojuje tak tradici anglosaské taneční hudby s lokálními ugandskými žánry a rytmy. Během české premiéry představí novinku Source of Denial, která vyšla koncem září pod prestižním belgickým labelem Crammed Discs.


28. října se po pěti letch do Prahy vrátí lucemburský zpěvák a multi-instrumentalista Jerome Reuter s projektem ROME. Reuter ve ve své hudbě vychází z neofolku, post-industrialu, jsou v ní patrné i prvky chansonu noir i avant-popu. Na koncertě zazní jak materiál z nového počinu Gates of Europe, tak průřez bohatou diskografií ROME. Jako první z hostů byl potvrzen ambientní tribal industrial Blind Ruler Cursed Land. Říjnový program uzavře jeden z momentálně nejstreamovanějších undergroundových rapperů Kxllswtxch. Do Prahy přiveze své nové album The Walls Have Eyes, na kterém půl na půl dává prostor agresivnímu dark phonk rapu s industriálními beaty, i rozervané emorockové poloze plné introspektivních textů a kytar. Společně s ním přijede rapper Fat Nick, který si aktuálně ujíždí na alt pop-punkové vlně.

V říjnu bude v Underdogs' dostatek příležitostí přispět party hédonismem na dobrou věc. 9. října proběhne benefiční večer hnutí Univerzity za klima, během kterého zahrají Tamara, THC luna G a DJs. Sancturay.cz zvou na 14. října na své darkwave gothic disco Batsave, kde je tradičně možné přispět na chod netopýří záchranné stanice Nyctalus. 20. října se bude konat Witch Coven - benefiční narozeninová party organizace Ciocia Czesia, která v Česku pomáhá zprostředkovat lidem z Polska přístup k bezpečné interupci. Akci hudebně kurátoruje kolektiv Pink Party Squad a během noci vystoupí Julek Ploski, Simulacrum, monia.mp3, wyxie a za Pink Party Squad DJs litterbin, Nevinnost a Perfect Workout.